Ático frente al mar

Valencia / Spain / 2019

25
25 Love 1,512 Visits Published

This home is located in a penthouse facing the sea. The project was developed by establishing a dialogue between this oceanic environment and its history.
The colour palette is inspired from a section of the painting “Paseo a orillas del mar”, which Joaquín Sorolla painted precisely on these beaches, and which is evoked here using materials with which a kind of collage is assembled. It combines the pinkish and coppery tones of the evening light, the rusty brown of the wet sand, the blue of the sea and the grey whites of the shadows of the garments worn.
The resources used to materialize this idea were copper-coloured aluminum sheets (Alucobón), as well as rods and faucets of the same copper material (Grohe, Essence model), wooden flooring, the tile-coloured ceramics of the Rombini collection by Mutina; the night blue of the textile and some furniture lacquers. The lighter tones were achieved through the application of paint and lacquers in ral 9002 that here signifies a range of white tones that serve as a base support to maintain a constant serene, clear atmosphere, or with textures such as that of the Triangle model ceramics also by Mutina, in two different sizes, as well as the Carrara marble in the bathrooms and kitchen. The anthracite color occasionally appears to frame the landscape, in the case of the windows, or in certain glass planes to enhance the contrasts present.
Copper sheets are located at the key transition points in the house, even in the main bedrooms. These reflect the natural light during the day, and at night the artificial light integrated in them makes them vibrate and provides warmth whilst evoking the tones of a sunset.
To be highlighted is the sculpture based on copper rods that greets us at the entrance of the house, allowing us to see the sea through it in the background, which is seen as a sign of identity as soon as we enter. Each rod discreetly carries a phrase, a place or a date, each one representing an unforgettable moment for the owners of the house.
One of the main ideas of this project was that the sea could be seen from the maximum number of viewpoints from inside the house, and that there was always a reference to being outside, this being achieved either directly or reflected through mirrors.
Triangle model ceramics have been used to fuse the spaces with each other, or spaces with furniture, to accentuate continuity, for example, between the dining room and the terrace, where they have also been used to cover the container furniture in that area.
The washbasins are the Original model by the Inbani firm, both in the main and cloakroom bathrooms. The main bathroom opens up to the living room, showing the long Carrara marble bench that extends up until the inside of the shower and on which the sculptural basin of the same material rests. The cloakroom bathroom sink is from Ceramilux, placed on a Neolith Pearl Satin bench.
The common areas, including the kitchen, are conceived as different interconnected spaces with a kind of continuity that then pour onto the large terrace facing the sea. These are open spaces that can also be separated by sliding panels of lacquered wood or anthracite grey glass. The more intimate areas include the bedroom, dressing room and bathroom, and in the case of the children, their play room.
Another peculiarity is that the doors to these rooms are sliding and 1.2m wide which allows fluid communication everywhere in the house and transmits spaciousness throughout.
Another one of our objectives was to master the natural light, to be able to direct it wherever we wished to. The advantage of being an attic was that we could locate skylights, we did not want to lose the midday sun, as this resource allowed us to illuminate the home based on brushstrokes of changing light that brighten and energize the most intimate and remote rooms.
Through artificial lighting at night the house acquires a warm and enveloping air. For this, we have worked with Viabizzuno, except in some light features such as that suspended in the dining room, which is the Troag model of Foscarini. 2.15m long, and with a black stained wood finish, it is just like the table that is the UVES model from the company Andreu Word.
The dining room chairs and kitchen stools are the Bob model, from Ondarreta. The poufs and low tables are from Viccarbe, the Season Mini and Ryutaro models respectively.
The outdoor sofas are the Belt Night model from Varaschin combining two of the essential colours of the project; brick red and night blue.
The container furniture was designed by Carmen Baselga_Taller de proyectos, both the twins of the eating area, lacquered in the same color as the wall, just like the container furniture of the living area, that combines black lacquer with natural wood stained in the exact colour of the ground. Also the bedroom furniture, such as the headboards, the children’s beds, the cabinets fitted or combined with Alucobón panels, or the furniture of the studios of the different rooms.
Another element to highlight is the living room furniture that integrates the sound system, which is operated by remote control without having to open the door.
This piece of furniture is part of the architecture of the space. It is the only way to fully personalize the home.
The pool is conceived as a box of water that mimics the sea. “We did not want to use colours at the bottom, the interior of the pool is made of steel and imitates the colour of the sky according to the time of day in the water, so it usually has the same hue as the sea.” At night, through artificial light, it becomes a kind of lantern that suggestively illuminates the terrace, and is a reference to the sea that can no longer be seen. It integrates a chill out zone and a cantilever bench over the water.

25 users love this project
Comments
    comment
    Enlarge image
    21 tag